Biomassa

Biomassa (hout,houtsnippers,pellets etc.) zijn duurzame producten wanneer deze d.m.v. goede verbrandingstoestellen worden verbrand.

Hout is een CO2-neutrale brandstof. Dit betekent dat bij de verbranding van hout net zoveel kooldioxide vrijkomt als de boom tijdens de groei door fotosynthese heeft opgenomen. Omdat bij dit proces de fossiele brandstof (aardgas) vervangen wordt door biobrandstof, wordt per saldo het broeikaseffect verminderd. De brandstof die uit de directe omgeving komt is het duurzaamst. omdat deze niet hoeft te worden getransporteerd over grote afstanden.

Uw woning of bedrijf verwarmen met een houtkachel, pelletkachel, houtcvketel of pelletketel? Dit is weer helemaal modern. Niet alleen voor de sfeer, maar ook uw centrale verwarming kan op hout of biomassa worden gestookt. Voor particuliere woning, maar ook voor bedrijfsgebouw, school, zorgcentrum of zwembad. Geen continu gesleep met blokken hout? Dan is het mogelijk een automatische aanvoer van bijvoorbeeld houtsnippers of pellets.

Maakt u zich zorgen over de voorraad fossiele brandstoffen? Met hout stookt u duurzaam, milieuvriendelijk en CO2 neutraal

Wij adviseren, leveren en installeren.

 

  • Houtvergassers
  • Pelletketels
  • Biomassa ketels
  • Opslagsystemen
  • Rookgas afvoersystemen
  • Rookgas filtratie systemen
  • Pelletkachels / Pelletkachels met CV aansluiting

Houtvergassing

 

Werking houtvergasser:

HoutCV-ketel via vergassingsprincipe

 

De Houtvergassers hebben een hoger rendement dan de traditionele houtcvketels. De Houtvergasser ketel functioneert op basis van het houtvergassingsprincipe. Het hout wordt in het bovenste vulkamer geplaatst en ontstoken. Door het bovenste vulkamer op druk of op onderdruk te brengen, wordt de vlam naar het onderste verbrandingskamer gestuwd of gezogen, waar extra lucht wordt toegediend en de feitelijke vergassing en verbranding plaats vindt.

Dit proces kan men in drie fasen indelen:

1. Gedurende de opwarmingsfase verdampt het restvocht uit het hout. Het hout droogt dan sterk uit.

2. Gedurende de tweede fase stijgt de temperatuur verder en verschillende gassen (o.a. brandbare) worden uit het hout gedreven. Onder bijmenging van een bepaalde hoeveelheid voorverwarmde secundaire lucht, worden de gassen turbulent en met optimale temperatuur in de keramische brander opgebrand. De houtgassen verbranden volledig. Hierdoor ontstaat een optimale verbranding van de vluchtige bestanddelen van de houtgassen en rendement van boven de 90%.

3. De derde fase is de uitbrand fase, waarin de rest van het houtskool opbrandt.

Warmte opslag

Bij vergassing  ontstaat er na verloop overtollige geproduceerde warmte / meer dan de vraag naar warmte in de vertrekken. Daarom zal bij dergelijke installaties altijd met buffer moeten worden gewerkt die deze energie opslaat. Wanneer warmte vraag weer toeneemt wordt de opgeslagen bufferwarmte ontrokken.

HT Pellet CV

Naast de gewone vrijstaande pelletkachels kan men er ook voor kiezen om uw woning te verwarmen door volledig geautomatiseerde  modulerende pellet ketel. Zodat uw woning of bedrijf volledig wordt verwarmt door middel van houtpellets.

HT ONE 

De HT One is een zeer moderne pellet CV-‘ketel’ die door compactere afmetingen geschikt is voor woonhuizen ter vervanging van de huidige gas CV-ketel. De HT One heeft een ruime interne pelletbunker en optioneel te vergroten.

Standaard voorzien van pompen, regelventielen en een expansievat. In combinatie met weer afhankelijke regeling is er in veel situaties een eenvoudige aansluiting mogelijk op uw bestaande CV installatie. Zowel vloerverwaming, hoogtemperatuur radiotoren en laagtemperatuur radiatoren.

Een groot voordeel is dat de afvoer van de rookgassen mogelijk is door een pijp met een diameter van 80mm. Door deze eigenschappen is de HT One zeer compact en kan hij bijvoorbeeld in een bijkeuken of hal geplaatst worden.

De verticale warmtewisselaar en de brander zijn voorzien van een reinigingssysteem waardoor de kachel zeer onderhoudsarm is. De Full touch ketel is van alle moderne technieken voorzien, zoals een weersafhankelijke HT-Logic II regeling, Full Colour touch screen, overdrukventiel, retourbeschermingspomp, CV pomp, sanitairwater pomp, vloerverwarmingspomp en mengkleppen.

Uitbreiding is mogelijk met TPP of TPB draadloze thermostaat. HT-tronic MZ-2 module, HT-tronic MB-C module buffer management module in combinatie met buffervat / buffertank.

De HT One serie is leverbaar van 8 tot 20 kW. De pelletketels voldoen natuurlijk aan de ECO-design norm en staan op de apparatenlijst. Ze komen in aanmerking voor een ISDE subsidie van € 2500.

HT DASPELL

HT DasPell GL NB

De DasPell Green Line serie kenmerkt zich door een geplaatste brander. Het voordeel is dat deze gemakkelijk toegankelijk is voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. De pellet brander wordt meestal uitgevoerd met een automatiche branderreiniger die de branderbak  tijdens iedere stookcyclus een keer schoonmaakt.

Met een touch screen kunnen alle functies worden bediend en ingesteld. Zo kunnen er meerdere pompen en mengventielen worden aangestuurd, eventueel afhankelijk van de buitentemperatuur. Ook heeft de besturing standaard de mogelijkheid om een boiler voor warmwater op de gewenste temperatuur te houden. De hoeveelheid pellets die nog in de bunker aanwezig is kunt u aflezen op het kleurenscherm. Er gaat een alarm af als er te weinig pellets in de vooraadbunker aanwezig zijn.

De DassPell pelletketels zijn daardoor zeer gebruiksvriendelijk en bieden maximaal gemak en comfort. De HT DasPell GL serie is leverbaar van 12 tot 60 kW en voldoet aan de ECO-design normering. Ze komen in aanmerking voor een ISDE subsidie van € 2500 tot € 4700.

 

HT MAXPELL GL 

De MaxPell Green Line serie voor grotere verwarming en vermogensbehoefte.

De HT MaxPell GL is leverbaar van 80 tot 450 kW. Biomassa/pelletketels met een vermogen van meer dan 300 kW zijn uitgevoerd met twee branders en kunnen worden uitgerust met een pneumatisch reiniging systeem van de  warmtewisselaars. De as verwijdering systeem is bij pelleteketels met grote vermogens aan te bevelen.

De HT MaxPell serie voldoet aan de ECO-design norm. Alle modellen staan op de apparatenlijst en komen dus in aanmerking voor een ISDE subsidie van minimaal € 6900.
.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een kleine volautomatische biomassaketel.

Alleen de pellets hoeft men toe te voegen en de rest regelt de kachel zelf. Pelletkachel werking

De brandstof bestaat uit pellets, dit zijn kleine geperste houtkorrels waarvan 1,8 kilo gelijk is aan 1 m3 aardgas.
In de kachel bevindt zich vaak een voorraadvat waar 15 kg of meer, afhankelijk van het type, in opgeslagen kan worden.

Vanuit dit voorraadvat worden de pellets door middel van een vijzel in de brander geworpen.
De rookgas ventilator zorgt voor onderdruk waardoor geregelde zuurstof toevoer die van buitenaf in de verbrandingsruimte komt de pellets optimaal verbrand.
De warme lucht die hierbij ontstaat wordt door middel van een tweede ventilator aan de voorkant van de pelletkachel uitgeblazen. Er zijn ook kachels die de warmte door convectie aan de ruimte afgeven.
De Elektronica (chip) in de pellet kachel zorgt voortdurend voor de juiste verhouding van zuurstof en brandstof. Op deze manier wordt een optimale verbranding verkregen en wordt het meeste rendement uit de verbranding van pellets gehaald en daarbij vrijkomende warmte.

Middels een rookgasventilator wordt de verbrandingslucht naar buiten afgevoerd. Omdat dit een geforceerd gebeurt is een schoorsteenkanaal met natuurlijke trek niet altijd nodig.

Pelletkachel CV aansluiting

Naast de gewone pellet kachel is er ook een watervoerende varianten Waarbij meerdere vertrekken door de pelletkachel / moederhaard verwarmd kunnen worden door aansluiting op de bestaande CV installatie.

Houtkachel

Duurzaam en schoner

De Hoogrendement houtkachel is uitgevoerd met een verbeterde verbrandingssysteem. Dankzij dit  systeem is de verbranding vele malen effectiever en is ook de CO-uitstoot veel lager. Door het verhoging van het rendement (nominaal >80%), de lage koolmonoxide uitstoot (CO)<700mg/Nm3) en de geringe fijnstof emissie (<40mg/Nm3) voldoen de Houtkachels  aan de strenge DIN EN 13240 1. BImSchV, Stufe 2. Deze norm geldt in Duitsland per 01-01-2015.

De kachels zijn allemaal vervaardigd uit gedegen staal / gietijzer. En goed afgewerkte binnenwerk.  Hierdoor ontstaat een zeer goed geïsoleerde brandkamer. De warmteoverdracht vindt grotendeels convectie plaats.

Sfeer met duurzaam rendement.

De sfeer van vlammenspel en de warmte behoudt zijn aantrekkingskracht. Gecombineerd met hoog rendement en lage uitstoot nog aangenamer.

 

Maatwerk advies.

Wij werken uitsluitend op afspraak

Vrijblijvend advies of een offerte?