Nieuws

Niestetal/Kamenz, 3 februari 2016 – SMA Solar Technology AG (SMA) gaat een langetermijnpartnerschap aan voor de verkoop van stationaire batterij-opslagsystemen met Deutsche ACCUMOTIVE GmbH & Co. KG, een volledige dochteronderneming van Daimler AG. Daarmee spelen de zakenpartners in op de voortdurend groeiende Duitse markt voor opslagsystemen. Het energie-opslagsysteem op basis van lithium-ion-technologie van Mercedes-Benz heeft een capaciteit van maximaal 20 kWh voor gebruik in particuliere huishoudens en is perfect compatibel met SMA’s Flexible Storage System. Het SMA-systeem onderscheidt zich in het bijzonder met zijn seizoensregeling van het batterijgebruik en het opladen op basis van de weersvoorspelling. Beide functies dragen aanzienlijk bij aan de levensduur van de batterijen.

“Met de gecombineerde oplossing bestaande uit het energie-opslagsysteem van Mercedes-Benz en de SMA Flexible Storage System kan elektrische energie nu al worden opgeslagen tegen kosten die vergelijkbaar zijn met de elektriciteitstarieven die gelden voor Duitse huishoudens.” Aan het woord is de CEO van SMA, Pierre-Pascal Urbon. “Dankzij onze technologische aanpak kunnen we het energie-opslagsysteem zo configureren dat de stroom optimaal wordt benut met betrekking tot de behoefte van de gebruiker. Met de opslag-oplossing van Mercedes-Benz en SMA kunnen particuliere huishoudens het eigen verbruik van de zonne-energie die zelf produceren optimaliseren. Het verkoop-partnerschap betekent dat we beter zullen kunnen inspelen op de veelbelovende markt voor stationaire opslagsystemen. Voor ons is het zonneklaar dat de toekomst van de energie-industrie gedecentraliseerd is en gebaseerd op hernieuwbare energie. Het gebruik van stationaire opslagsystemen zal niet alleen de energietransitie versnellen, maar ook extra banen creëren in Duitsland.”

Met de Sunny Island batterij-omvormer, de Sunny Home Manager en de SMA Energy Meter als belangrijkste componenten, biedt de SMA-oplossing gebruikers van laagspannings-opslagsystemen van Mercedes-Benz maximale flexibiliteit en hoge kwaliteit. Gebruikers profiteren in het bijzonder van de seizoensregeling van het batterijgebruik, wat aanzienlijk bijdraagt aan een optimaal gebruik van de batterij, aangezien rekening wordt gehouden met de verschillende weersomstandigheden in de zomer ten opzichte van de wintermaanden. “Dit is een uniek voordeel dat de kosten drukt voor gebruikers, zoals ook het opladen gebaseerd op de weersvoorspelling doet. Op basis van de geïntegreerde weersvoorspelling wordt de batterijlading geprogrammeerd op momenten dat de zonnestraling niveaus hoog zijn”, verklaart Volker Wachenfeld, hoofd van de afdeling Off-Grid and Storage bij SMA. Volgens Wachenfeld zullen gebruikers, als ze ook energiemonitoring integreren in hun systeem, een overzicht krijgen van alle huishoudelijke

energiestromen via Sunny Home Manager, hun rendementsprognoses en elektriciteitstarieven kunnen visualiseren en aanbevolen acties bekijken voor een hoger eigen verbruik en verminderde elektriciteitskosten.

SMA presenteerde de gezamenlijke opslagoplossing voor het eerst op de Capital Markets Day op 29 januari. De residentiële opslagoplossing wordt beschikbaar op de Duitse markt vanaf maart. Meer dan 180 installateurs uit het hele land hebben al training gekregen over het nieuwe energie-opslagsysteem op gezamenlijke evenementen van SMA en Daimler.

Over SMA

De SMA-groep is met een geanticipeerde omzet van ongeveer € 1 miljard in 2015 wereldmarktleider op het gebied van PV-omvormers, een essentieel onderdeel van elke PV-installatie, en biedt innovatieve basistechnologieën voor toekomstige energievoorzieningsstructuren aan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niestetal bij Kassel, Duitsland, en is in 20 landen vertegenwoordigd. De ondernemingsgroep biedt wereldwijd werkgelegenheid aan meer dan 3.500 werknemers. SMA produceert een breed scala omvormers. Daartoe behoren specifieke oplossingen voor alle toegepaste typen zonnepanelen en voor alle vermogensgrootten van PV-systemen. Het herhaaldelijk bekroonde productassortiment omvat systeemtechnologie voor op het elektriciteitsnet aangesloten PV-systemen alsook voor eiland- en hybridesystemen. SMA biedt daarnaast ook systeemtechnologie aan voor allerhande accutechnologieën en systeemgrootten en werkt samen met gerenommeerde accuproducenten en bedrijven uit de automobielindustrie. De SMA-technologie is wereldwijd beschermd door ongeveer 700 octrooien en gebruiksmodellen. Het aanbod wordt aangevuld met een uitgebreid servicepakket en het operationele beheer van grootschalige PV-centrales. De moedermaatschappij SMA Solar Technology AG is sinds 2008 in de Prime Standard op de effectenbeurs van Frankfurt (S92) genoteerd en momenteel als enige onderneming in de zonne-industrie in de TecDAX opgenomen.

Over Daimler

Daimler AG is een van ‘s werelds meest succesvolle ondernemingen in de automobielsector. Het Mercedes-Benz-merk staat voor kwalitatief superieure voertuigen die inspireren en imponeren. De onderneming is bovendien de grootste producent van commerciële voertuigen ter wereld en is actief is een groot aantal vakgebieden. Deutsche ACCUMOTIVE GmbH & Co. KG, opgericht in 2009, is een volle dochteronderneming van Daimler AG. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt uiterst complexe tractiebatterijen voor hybridewagens en elektrische wagens op basis van lithium-ion-technologie. Daimler is met ACCUMOTIVE actief op het gebied van stationaire energie-opslag sinds 2015 – dit omvat zowel grootschalige industriële opslagoplossingen als apparaten voor particuliere klanten.

Bron: SMA Benelux